Friday, July 11, 2014

Tabletták az egészség szolgálatában.

Számomra az egészségmegőrzés kulcsát a tudatos étkezés jelenti. Ami megkülönbözteti az én táplálkozásomat az átlagtól az az, hogy én elsősorban üzemanyagforrásként tekintek az ételekre és csak másodsorban gasztronómiai élményre. Az üzemanyagpótlás pedig nem áll meg a fehérjéknél, szénhidrátoknál. 

Ebben a felfogásban teljesen új értelmet nyer az étkezés, és minden ami ezzel jár: a bevásárlás, a megfelelő alapanyagok beszerzése, az ízesítés, az elkészítés módja, a mennyiségek. És bejön egy új szempont: a mikronutriensek. 

Ez a hozzáállás az, ami megkülönbözteti azokat, akik odafigyelnek a testükre és akik nem. Az egészségtudatosság itt kezdődik. Bár fiatalon azt hihetjük, hogy mi bármit megtehetünk magunkkal, és nem lesz következménye annak, amit magunkkal művelünk. Pedig a testünket nem lehet becsapni. Tudomásul kell vennünk, hogy az esztétikum, és a külsőség alapfeltétele egy egészséges szervezet. Egyszerűen a külsőnk az egészségünk kisugárzásaként fogható fel. Egy elhanyagolt, alultáplált test sosem fog úgy festeni, mint ahogyan azt szeretnénk.

De még mielőtt étrendről beszélnénk, az alapokat kell tisztázni. Számomra ugyanis teljesen érhetetlen, hogy mennyire nem tulajdonítanak jelentőséget az emberek az ásványi anyagok és a vitaminok pótlására.


És itt nem csak a sportolókról, vagy hobbisportolókról beszélek, hanem a hétköznapi emberekről, akik, dolgoznak, élik az életüket, családot nevelnek. Ők sem kivételek abból a szempontból, hogy napi szinten kimerítik testük tápanyag raktárait. A napi rutin során számos külső inger ér minket, fizikai és szellemi stressz egyaránt. Ennek az oxidatív stressznek hatására káros szabadgyökök keletkeznek a testünkben, ami hosszútávon nagyon káros, egészségromboló hatású. Ennek kivédésére szolgálnak az antioxidánsok. Tekintve, hogy a szervezetünket egyre több ilyen támadás éri, fokozottan oda kell figyelni a védekezésre.

Az úgynevezett mikronutriensek, ugyanolyan tápanyagok, mint bármelyik másik étel, csak jóval kisebb dózis elég belőlük, ezért kevésbé kézzelfoghatóak. Napi étkezéseink során egy jelentős részét be tudjuk vinni ezeknek az ásványi anyagoknak, azonban az emberek nagyrésze nem dietetikusok által összeállított étrendet folytat, így valószinűsíthető, hogy valamiből nem viszünk be eleget.

Ezért én úgy gondolom, hogy a vitamin és ásványi anyag tabletták napi szintű fogyasztásának ugyanolyan napi rutinná kellene válnia, mint mondjuk a reggeli kávé.
Én minden napomat egy kiadós vitaminbombával indítom, és a reggeli csak ezután következik. A napi vitamin és ásványi anyag bevitelem legfontosabb elemei:
Multivitamin: antioxidánsok, általános védekezés
C-vitamin: antioxidáns, immunrendszer erősítése, regeneráció
Kálcium-magnézium: regeneráció, idegrendszer és izmok normál működésének segítése
Szőlőmagkivonat: antioxidáns, bőr, szem, szív és érrendszer egészségének megőrzése
q10 koenzim: antioxidáns, immunerősítő, szív és érrendszer egészségének megőrzése
Halolaj: regenerálódás, gyulladáscsökkentés, szív és érrendszer egészségének megőrzése, hormontermelés
Szójalecitin: Egészségmegőrző és zsírégető hatás
Antioxidánsok: (extra E vitamin, télen D vitamin)



Amióta nem csak a szilárd étkezéseimre hagyatkozva próbálom fedezni a vitaminszükségletem több pozitív változást is tapasztaltam magamon. Ellenállóbb lettem a betegségekkel szemben, gyorsabban regenerálódom, vitálisabb, energikusabb vagyok, kiegyensúlyozottabbnak és fittebbnek érzem magam egész nap.

Egyértelműnek tűnhet, hogy ezeknek a dolgoknak csak a téli hidegben van jelentősége, hogy ellenállóbbak legyünk a légúti megfertőződésekkel szemben. Azonban a nyári forróság, a fokozott izzadás, a sport, és a felgyorsult anyagcsere még fontosabbá teszik a folyamatos ásványi anyag pótlását.

Ha tápkiegről van szó, akkor az én pakkomból sosem hiányozhatnak a vitaminok és ásványi anyagok.

BioTech Guy

No comments:

Post a Comment